Girişimcilik

Girişimcilik

ÖĞRENCİ DERGİSİ

(STUDENT MAGAZINE)

Etkinliğin Tanımı:

Dergi hazırlama birçok konuda uygulanabilecek geniş kapsamlı bir etkinliktir. Bu etkinlik ile öğrencilerin belirlenen konu hakkında ayrıntılı araştırma yaparak bilgi edinmesi sağlanmakla birlikte, oluşturulacak derginin hazırlanması, tasarlanması ve beğeniye sunulması çalışmalarıyla öğrencide girişimcilik, sorumluluk ve liderlik gibi özelliklerinin pekişmesi sağlanır.

Etkinliğin Amacı:

  1. Öğrencilerin girişimcilik becerilerini arttırır.
  2. Öğrencilerin verilen sorumluluk ile yaratıcı düşünme becerilerini geliştirmesine olanak verir.
  3. Verilen konu hakkında ayrıntılı bilgi edinilmesini sağlar.
  4. Farklı bakış açıcı kazandırır.

Uygulama Adımları:

  1. Öğrencilerden ortalama 10 kişiden oluşan gruplar oluşturmaları istenir.
  2. Dersin içeriğinin geniş bir kısmını oluşturan ve tüm öğrencilerin dikkatini çekecek kapsamlı bir konu tüm gruplar ile paylaşılır.
  3. Her gruba çerçevesi belirlenmiş olan konunun, başka bir yönden  ele alınarak incelemesi söylenir.
  4. Seçilen konular doğrultusunda grup içerisinde iş birliği yaparak konuyu kapsamlı bir şekilde ele alan bir dergi hazırlamaları istenir.
  5. Her grup yönlendirme olmaksızın, kendi yaratıcılıklarını kullanarak dergilerini hazırlar.
  6. Hazırlanan her dergi her gruba dağıtılır.
  7. Dergiler aracılığı ile konular tüm öğrenciler ile tartışılır.
  8. Gruplardan yaratıcılıklarını ve girişimciliklerini kullanarak dergilerini geniş kitlelere ulaştırma çalışması yapmaları istenir.

Değerlendirme:

Her grubun hazırlamış olduğu dergi için ortak bir dereceli puanlama anahtarı (rubrik) oluşturulmalıdır. Oluşturulan bu formda puanlanacak olan ölçütler belirtilmeli ve her ölçütün ağırlıklandırılması belirlenmelidir. Örneğin hazırlanan derginin yapısı, içeriği, bilimselliği, güncelliği, dikkat çekiciliği gibi ölçütler belirlenebilir ve bu ölçütlere,  isminin dikkat çekici olması, derginin içeriğinin konuyla uyumlu olması, dergide yer alan bölümlerin uygunluğu, içeriğin bilimsel doğruluğu gibi maddeler yazılabilir. Hazırlanan bu form etkinlik öncesinde öğrencilerle paylaşılmalıdır. Aynı zamanda dergilerinin tanıtımına yönelik gösterdikleri performanslarda değerlendirme sürecinde yer alır. 

Ek Bilgiler:

Etkinlik ders sırasında yapılamayacak kadar uzun süreçlidir. Bu nedenle daha çok ders dışı zamanlarda hazırlanması istenir. Gruplara verilen süre 15 günü geçmemelidir. Ürünler verilen zaman sonrasında çıkacağı için dersin planı buna uygun yapılmalıdır. Dergiler için seçilen konular öğrencilerin kendilerine de bırakılabilir ya da öğretici aracılığı ile de belirlenebilir. Yapılan etkinliğin dikkat çekici olması ve amacına ulaşması için seçilen konunun güncel, önemli ve yeterli zorlukta olması gerektiği unutulmamalıdır.